• mk
  • sq
  • en
  • mk
  • sq
  • en

Ден на азбуката

Овој ден е одбележан во нашата земја како важен ден за албанскиот народ. На овој ден на 22 ноември 1908 година била основана азбуката на албанскиот јазик. Овој ден е важен за сите Албанци, како и за целата земја и светот бидејќи образованието и образовниот напредок носат само добрина, кохезија и толеранција на овој свет. Инспекторатот за употреба на јазиците, како и другите институции, имаат за цел дополнително да ја одгледуваат оваа културна и јазична разновидност.

Важно е овој благословен албанскиот јазик, како еден од јазиците кои се зборуваат и се користат во нашата земја, да биде зачуван и да се стимулира и повеќе неговата правна и континуирана употреба бидејќи само на овој начин овој бисер ќе биде зачуван за новите генерации.

Инспекторатот за јазична употреба, предводен од неговиот директор, како и неговиот персонал со целосно задоволство на граѓаните на РСМ им го честита Денот на азбуката на албански јазик.

Со почит,

 

Pin It on Pinterest