• mk
  • sq
  • en
  • mk
  • sq
  • en

Меѓународен ден на мајчиниот јазик

 

Меѓународен ден на мајчиниот јазик  

Насекаде низ светот, јазиците се сметаат за многу вредно богатство за секој народ. Јазикот се смета за неразделен дел од идентитетот на еден народ преку кој се изразува душата и културата на еден народ. Јазикот на еден народ, неговиот развој, љубовта кон јазикот и неговото промовирање, ја покажува културата што владее кај припадниците на тој народ. Токму тоа е мисијата на Инспекторатот за употреба на јазиците, да го промовира и помага развојот на јазиците, особено на албанскиот јазик, како и да обезбеди јазиците, особено албанскиот јазик, да ја најдат својата примена во сите институции на нашата држава. Нашата институција, како јазична институција, има за цел да ја промовира јазичната разновидност каде што сите јазици ќе бидат почитувани и развиени.

Почитувани граѓани на Република Северна Македонија честит нека ни е Меѓународен ден на мајчиниот јазик

Pin It on Pinterest